Tourmis koppeling creëren

Uit Toeristische Barometer Wiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Dit is een onderdeel van het aanpassen van de accountinstellingen. Deze koppeling wordt ingeschakeld wanneer u voor uw stad al de logiesstatistieken (overnachtingen & gasten) invoert in de Europese database Tourmis (http://www.tourmis.info) en ervoor wilt zorgen dat deze automatisch worden geupload vanuit Tourmis in de Toeristische Barometer d.m.v. een api koppeling.


Belangrijke noot vooraf: wanneer besloten wordt om data vanuit Tourmis te importeren, wordt al de voorgaande data die ingevoerd is in de betreffende modules overschreven. Alle nationaliteiten die in Tourmis zijn ingevoerd zullen ook worden gekopieerd naar de Toeristische Barometer. Heeft u de voorkeur om op de logies statistieken in de Toeristische Barometer te voeren op handmatige wijze met een eigen selectie van nationaliteiten, dan moet de koppeling met Tourmis niet tot stand worden gebracht.


Om deze koppeling tot stand te brengen, moeten de volgende stappen worden gevolgd:

1) Vanuit het “Welkom” scherm kunt u rechtstreeks klikken op “Accounts” of door bovenin via de module selectie te kiezen voor "Accounts".

2) Selecteer het Account dat u mag aanpassen. Bijvoorbeeld Amsterdam. Achter het Account dat u wilt aanpassen klikt op het icoontje (papiertje met pen).

3) Vervolgens wordt een scherm met gegevens getoond: de ‘Account Details’. Hier kunt u diverse algemene accountinstellingen aanpassen.

4) Onderaan bij de Account Details schakelt u het vinkje in bij: Tourmis koppeling ingeschakeld

5) Vul bij ‘Tourmis Bestemming’ de officiële afkorting van uw stad in volgens de lijst van Tourmis. Deze is te vinden op: http://www.tourmis.info/cgi-bin/ecmxml.pl?l=1 Let op: er mag geen extra spatie voor of achter de afkorting staan, want anders werkt de koppeling niet.

6) Klik op 'opslaan'.

7) Scroll vervolgens naar beneden naar de ‘Instellingen van de grafieken en modules’.

8) Selecteer de logiesmodule waarvoor de koppeling met Tourmis gemaakt dient te worden.

9) Vul bij ‘Tourmis Content’ de officiële afkorting in die Tourmis gebruikt voor de desbetreffende module.

    AG = Hotel gasten in stadsgebied alleen
    NG = Hotel overnachtingen in stadsgebied alleen
    AGS = Hotel gasten in groter stadsgebied
    NGS = Hotel overnachtingen in groter stadsgebied
    AA = Logies gasten in stadsgebied alleen
    NA = Logies overnachtingen in stadsgebied alleen
    AAS = Logies gasten in groter stadsgebied
    NAS = Logies overnachtingen in groter stadsgebied
    AZ = Logies gasten incl VFR in stadsgebied alleen
    NZ = Logies gasten incl VFR in stadsgebied alleen
    AZS = Logies gasten incl VFR in groter stadsgebied
    NZS = Logies gasten incl VFR in groter stadsgebied

10) Scroll door naar beneden en klik op 'opslaan'.

11) Nadat alle gewenste modules op deze wijze zijn geconfigureerd. Kan er in ‘Accounts’ weer naar beneden worden gescrold naar de ‘Instellingen van de grafieken en modules’. Hier staat een knop: ‘Synchroniseren met Tourmis’. Klik op deze knop om alle gegevens van Tourmis binnen te halen. Dit kan enkele minuten duren.

12) Nadat de synchronisatie is voltooid, ga naar ‘Barometer’en klik op een van de logiesmodules om te controleren of de data daadwerkelijk is geïmporteerd.

13) Wanneer de data er staat, dient deze alleen nog op de gebruikelijke wijze gepubliceerd te worden door de vinkjes bovenin aan te vinken en daarna op ‘opslaan’ te klikken. Dit moet worden gedaan voor alle jaren/maanden die geïmporteerd zijn.

14) Staat de data er niet, controleer alle voorgaande stappen nogmaals. Is alles correct ingevoerd en werkt het alsnog niet, neem dan contact op met de Barometer beheerders.


Nadat de verbinding met Tourmis tot stand is gebracht zal de Toeristische Barometer zelf wekelijks controleren of er al nieuwe data in Tourmis staat en deze opnieuw importeren. Het is aan de accountbeheerder dan om deze ook weer te publiceren. Deze actie kan ook bespoedigd worden door direct nadat de data is ingevoerd in Tourmis, stap 11 t/m 14 te herhalen en actief de data te importeren in de Toeristische Barometer.Gebruikt in Accounts (accountbeheerders) en Accounts beheren (barometerbeheerders)

Terug naar Accountbeheerders gedeelte of Barometer beheerder gedeelte